10 Cărți esențiale pentru educația ta financiară
20 septembrie 2021 2021-09-20 2:0810 Cărți esențiale pentru educația ta financiară
10 Cărți esențiale pentru educația ta financiară
Ne plângem mai mereu că nu avem bani, dar de fapt, de cele mai multe ori nu banii sunt cei care ne lipsesc, ci educația. Adică știința de a administra banii, puțini sau mulți, pe care îi câștigăm. Nu trebuie să te învinuiești pentru asta.
Motivul se află probabil în copilăria ta, când, singurul lucru pe care l-au făcut părinții tăi pentru a-ți oferi un dram de educație financiară a fost să-ți cumpere o pușculiță. Ți-au oferit astfel o vagă idee despre cum ai putea să economisești bani, uitând totodată să te îndrume în legătură cu modalitățile de a-i câștiga și de a-i cheltui inteligent.
În aceste condiții nu e de mirare că România se află, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, pe locul 122 din 143 de țări la cunoștințele financiare.
Când vine vorba de bani, informația este o resursă primordială. Pentru că a face bani și a ști să îi administrezi ulterior e o știință ca oricare alta.
Librării recomandate de Educație Financiară:
Librarie.net | Carturesti | Libris |
Diverta | eMag.ro | BookCity |
Așadar, dacă vrei să descoperi modalități noi de a face bani, de a investi, de a cheltui și de a economisi inteligent, dacă vrei să atingi starea ideală de libertate financiară, cărțile pe care ți le recomand în rândurile de mai jos îți vor fi de un real folos. Pentru că … există ceva mai valoros decât banii, și anume… educația: educația financiară!
1. Cel mai bogat om din Babilon, de George S. Clason
Milioane de cititori au ajuns să cunoască celebrele „parabole babiloniene” ale lui George S. Clason. Considerate a fi adevărate surse de inspirație, ce tratează atâtea subiecte dureros de actuale precum planificarea și obținerea succesului financiar, asigurarea unui venit solid pentru viitor, dar și principii financiare extrem de solide, deși vechi de mii de ani, aceste povestiri fascinante, bogate în sfaturi și informații extrem de utile, au devenit un model demn de urmat pentru toți autorii lumii moderne ce hotărăsc să scrie despre toate aceste teme.
Pentru cei care au citit Arta vânzării de Zig Ziglar, numele lui George S. Clason nu este o necunoscută, iar cartea de față vine după o îndelungă așteptare. Paginile ei vă vor purta doar aparent înapoi în timp, tocmai în îndepărtatul Babilon, leagănul principiilor de bază ale lumii financiare, prețuite și în zilele noastre și puse în practică în întreaga lume.
Folosind un limbaj la fel de simplu, dar și profund, precum cel biblic, acest ghid de înțelegere a lumii financiare ne schitează o cale sigură spre prosperitate și, implicit, spre fericire. Totodată, ne ajută să înțelegem problemele financiare cu care ne confruntăm, oferindu-ne și o soluție ce ne va călăuzi pe durata întregii vieți. Cel mai bogat om din Babilon este o carte pe care trebuie să o cititți fără întârziere, s-o recomandați prietenilor și s-o dăruiți tinerilor care fac primii pași în lumea afacerilor.
Cumpără cartea de aici: Libris », Cărturești »
2. De la idee la bani, de Napoleon Hill
De la idee la bani este cea mai cunoscută lucrare a lui Napoleon Hill și, totodată, una dintre cele mai bine vândute cărți din toate timpurile. Expunând, în esență, 13 pași către îmbogățire, autorul mizează în primul rând pe cultivarea unei conștiințe a banilor, a unei filozofii privind succesul și îmbogățirea.
Henry Ford, John D. Rockefeller, Theodore Roosevelt, William Jennings Bryan, Clarence Darrow, Alexander Graham Bell, William Howard Taft sunt numai câțiva dintre oamenii care au cunoscut succesul prin aplicarea principiilor din această carte. Scrisă la imboldul lui Andrew Carnegie și tradusă în nenumărate limbi, De la idee la bani a devenit, cu timpul, o lucrare de căpătâi a literaturii motivaționale.
Este o „carte de vizită” pentru fiecare om care a ajuns pe culmile gloriei după ce a pus în practică sfaturile din paginile ei. De la idee la bani a schimbat destinul multor femei, bărbați și tineri din întreaga lume, ajutându-i să devină lideri în domenii din cele mai diverse: afaceri, guvern sau organizații civice.
Cumpără cartea de aici: Libris », Cărturești »
3. Transformare financiară totală, de Dave Ramsey
Autorul lansează, prin această carte, o provocare tuturor celor care doresc să-și îmbunătățească situația financiară. Schimbarea ce trebuie făcută nu este defel ușoară și ea trebuie susținută intens, pe parcursul unui proces ce poate dura de la câteva luni la câțiva ani.
În schimb, la capătul acestei transformări, toți care vor fi parcurs-o vor avea satisfacția de a se simți cu adevărat liberi și stăpâni pe propriile lor finanțe.
Dacă ai probleme cu banii nu trebuie decât să urmezi consecvent etapele descrise în această carte, să aplici sfaturile verificate ale autorului, să valorifici instrumentele oferite și, în final, te vei putea bucura cu adevărat de libertatea financiară totală.
Cumpără cartea de aici: Libris », Cărturești »
4. Tată bogat, tată sărac, de Robert T. Kiyosaki
Robert T. Kiyosaki este copilul bogat al unor oameni săraci. El și-a dorit dintotdeauna să nu muncească asemeni tatălui său, care, în ciuda faptului că avea un salariu consistent, era veșnic îngropat în datorii.
Concluzia lui este că, în principal, problemele financiare provin din faptul că anii mulți de școală nu ne învață nimic despre cum funcționează banii, ci doar cum să muncim din greu pentru ei. Iar atunci când și avem mulți, puțini, — nu știm cum să-i folosim în favoarea noastră într-un mod eficient.
Nu nesocotim faptul că relația cu banii este una de putere: ori îi stăpâniți, ori deveniți sclavii lor. Această carte aruncă în aer mitul care spune că trebuie să câștigi mult ca să te îmbogățești.
Cumpără cartea de aici: Libris », Cărturești »
5. Investitorul inteligent, de Benjamin Graham
Cel mai mare consultant de investiţii al secolului al XX-lea, Benjamin Graham a îndrumat şi a inspirat oameni de pretutindeni. Concepţia lui Graham cu privire la „investiţiile bazate pe valoare” — care-i apără pe investitori de erorile grave şi îi obişnuieşte să elaboreze strategii pe termen lung — a făcut din Investitorul inteligent biblia pieţei bursiere încă de la prima ei apariţie, în 1949.
De-a lungul anilor, evoluţia pieţei a dovedit temeinicia strategiilor recomandate de Graham. Păstrând textul originar al lui Graham, ediţia de faţă include un comentariu actualizat aparţinând lui Jason Zweig, cunoscut jurnalist specializat în pieţe de capital, a cărui perspectivă ţine seama de realităţile pieţei actuale, trasează o paralelă între exemplele date de Graham şi ştirile senzaţionale referitoare la piaţa financiară actuală şi îi ajută pe cititori să înţeleagă mai bine modul în care trebuie aplicate principiile lui Graham.
Vitală şi indispensabilă, această ediţie a Investitorului inteligent este cea mai importantă carte pe care o veţi citi vreodată cu privire la modul în care vă puteţi atinge obiectivele financiare.
Cumpără cartea de aici: Libris », Cărturești »
6. Secretele minții de milionar, de Harv T. Eker
T. Harv Eker — un om remarcabil, care a lansat multe afaceri și a dat faliment de nenumărate ori, până când a înțeles că trebuie să-și schimbe gândirea. Odată ce a realizat acest lucru, în câtiva ani, a devenit milionar. Cartea sa tratează mai puțin ceea ce trebuie învățat și mai mult ceea ce trebuie „dezvățat”.
Fiecare dintre noi are setat în minte un anumit tipar financiar. Iar modul în care gândim determină dimensiunea averii pe care o acumulăm. Bogații gândesc toți la fel (sunt convinsi că „își fac singuri viața”). Și săracii gândesc toți la fel (dar ei cred ca viața decurge conform „unui tipar deja stabilit”). Iar atunci când subconștientul are de ales între emoții adânc înrădăcinate și logică, emoțiile înving aproape întotdeauna.
Secretul stă în conștientizarea propriilor gânduri și acțiuni, astfel încât să ne putem elibera de alegerile făcute în trecut. E timpul să renunțăm la presupunerea că, pentru a avea succes, ordinea logică este: a avea, a face, a fi. Trebuie să adoptăm, în schimb, convingerea oamenilor bogați, care consideră că ordinea corectă este: a fi, a face, a avea.
Cumpără cartea de aici: Libris », Cărturești »
7. Conducta de milioane, de Burke Hedges
Oamenii trăiesc de la un salariu la altul, muncind din ce în ce mai mult, numai pentru a-şi asigura lucrurile necesare supravieţuirii. De ce? Pentru că au căzut în capcana de a-şi da timpul pe bani. Acesta este modelul pe care ni l-au arătat părinţii noştri şi în care am ajuns să credem orbeşte.
Nu ne-au învăţat însă că există o alternativă: aceea de a munci o dată şi a fi plătiţi permanent, construind conducte de venit suplimentar. Pentru că toţi dispunem de resursa numită timp, eforturile noastre se pot concentra asupra valorificării şi transformării acestuia în resurse financiare. Dacă la această ecuaţie adăugăm puterea internetului, reuşita afacerii e sigură.
Burke Hedges s-a dedicat exclusiv răspândirii mesajului liberei iniţiative şi al dezvoltării personale prin apariţii pe scenă, prin cărţi şi casete.
Cumpără cartea de aici: Libris », Cărturești »
8. O pereche de pantofi, de Tinca Celnicu
„În facultate, primul lucru pe care voiam să-l fac când deschideam o carte de finanțe sau de contabilitate era s-o închid repede la loc. După ce am descoperit cu adevărat acest domeniu și am început să-l stăpânesc, mi-am dat seama că nu este chiar așa de fioros. Am înțeles că finanțele și contabilitatea înseamnă câteva instrumente practice și elegante, care aduc liniște și claritate în afaceri.
După aproape 20 de ani de practică de business și după ce am curtat îndelung subiectul, am reușit să pun toate noțiunile acestea abstracte și aparent complicate într-o carte care tratează finanțele și contabilitatea afacerii pe înțelesul tuturor. Sper că nu te va pune pe fugă când o vei deschide și, mai mult, că o vei putea duce până la capăt cu interes.”
Cartea se adresează „nefinanțiștilor” din business, viitorilor și actualilor manageri, antreprenorilor, dar și studenților și tuturor celor care vor să-și strunească mai bine afacerea sau cariera.
Cumpără cartea de aici: Libris », Cărturești »
9. Nudge, de Cass R. Sunstein, Richard H. Thaler
Nudge este cartea care ne schimbă modul de a gândi despre alegere, arătându-ne cum îi putem influența pe oameni pentru a lua decizii mai bune legate de sănătate, bogăție și fericire.
Folosindu-se de exemple revelatoare din realitatea practică de zi cu zi, Richard H. Thaler și Cass R. Sunstein arată că nu există alegere care să fie vreodată prezentată într-un mod neutru. Întrebarea care se pune este: când avem nevoie de un ghiont în direcția potrivită?
Cartea aceasta este formidabilă! Îți va schimba modul de gândire nu doar în privința lumii înconjurătoare și a unora dintre marile provocări pe care le generează, ci și când vine vorba despre tine însuți.
— Michael Lewis
Cumpără cartea de aici: Libris », Cărturești »
10. Startup de 100$, de Chris Guillebeau
De-a lungul călătoriilor şi cercetărilor sale, Chris a descoperit 1.500 de indivizi asemenea lui care și-au construit afaceri cu venituri de peste 50.000$ anual pornind de la o investiţie modestă (în multe cazuri 100$ sau mai puţin); din acest grup, a ales să se concentreze asupra celor mai surprinzătoare 50 de studii de caz.
În aproape toate aceste exemple, oameni fără abilități speciale au descoperit că puteau valorifica anumite aspecte ale pasiunilor lor şi au reușit să-şi organizeze vieţile astfel încât să se bucure de mai multă libertate şi împlinire personală.
Cartea de față reunește cele mai valoroase lecţii primite de la cei care au învăţat cum să găsească drumul spre succes prin ceea ce fac. Totul stă în a descoperi unde se intersectează „pregătirea” ta — chiar dacă nu o consideri aşa — cu lucrurile pentru care oamenii sunt dispuși să plătească o sumă de bani.
Nu ai nevoie de un MBA, nici de un plan de afaceri și nici de angajaţi. Ai nevoie doar de un produs sau de un serviciu obținut din ceea ce faci deja cu plăcere, de oameni dispuși să plătească şi de un mod de a fi plătit.
Cumpără cartea de aici: Libris », Cărturești »
Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.