10 ponturi pentru a economisi bani în timpul recesiunii. Ce este “testul timpului” care ne salvează de la cumpărăturile din plictiseală
27 ianuarie 2022 2022-01-27 19:3610 ponturi pentru a economisi bani în timpul recesiunii. Ce este “testul timpului” care ne salvează de la cumpărăturile din plictiseală
10 ponturi pentru a economisi bani în timpul recesiunii. Ce este “testul timpului” care ne salvează de la cumpărăturile din plictiseală
Întreaga populaţie a fost afectată în urma celor doi ani ai crizei de coronavirus. Unii şi-au pierdut joburile, afacerile sau au trebuit să se reorienteze profesional.
Experţii ne dau câteva sfaturi şi ne spun ce ar trebui să facem pentru a fi mai puțin afectați de această criză medicală şi economică.
Irina Chiţu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro, recomandă câteva principii de bază, mai ales în această perioadă dificilă.
1. Aveţi grijă de sănătatea voastră şi a celor dragi
Sănătate financiară nu poate exista fără sănătate fizică. Nu doar că nu îţi doreşti să stai acum în spital, însă şi resursele financiare vor fi şi ele afectate, direct şi indirect, atât cheltuielile, cât şi veniturile.
Ai grijă de sănătatea ta fizică și mentală. Fă-ți analizele, fă zilnic sport, pentru starea ta de bine, adoptă obiceiuri sănătoase, nutriție, somn.
2. Protejaţi-vă de înşelătoriile online: atât pe e-mail, cât şi pe telefon sau pe internet
Nu divulgaţi datele personale / bancare, dacă sunteţi contactaţi telefonic sau prin e-mail. Deci nu spuneţi parole, cod PIN, cod de activare pentru diferite produse financiare. Banca nu vă sună şi nu vă trimite mail niciodată să ceară aceste lucruri!
Să fiţi astfel atenţi şi la apelurile telefonice prin care sunteţi informaţi că o rudă apropiată este infectată cu noul virus şi vi se cer bani pentru tratamentul lor. Spitalele sau centrele medicale, medicii, nu vor suna niciodată pentru acest lucru!
Nu daţi curs pentru nimic în lume solicitărilor prin care vi se cer bani, indiferent de motiv.
Informaţi-vă înainte de a cumpăra online sau dacă vreţi să faceţi o donaţie, căutând recenzii despre produs şi companie, iar site-ul de pe care cumpărați să fie cu extensia “https” – unde “s” vine de la securizat.
3. Faceţi comparaţie online pentru produse şi servicii înainte de a le cumpăra
Căutaţi cea mai bună ofertă, online, pe internet şi, abia apoi cumpărați online sau direct de la magazine, fie că este vorba de produse sau de servicii.
4. Evitaţi să faceţi cumpărături din plictiseală
Dacă nu ai nevoie neapărat de un anumit lucru, sau nu ţi-l mai doreşti la fel de mult, nu îl mai cumpăra. Aplicaţi “testul timpului”, recomandat în general cumpărăturilor de valoare mai mare, care însă se aplică foarte bine oricăror cumpărături în această perioadă.
Amână achiziţia pentru a doua zi sau chiar pentru zilele următoare.
5. Cumpăraţi online, cu livrare acasă
Facturile la utilităţi, telefonie, diverse abonamente, cumpărăturile zilnice, toate acestea se pot face online.
Dacă nu aveţi deja un cont sau card bancar, vă puteţi deschide online unul cu doar câteva click-uri pe telefonul mobil şi cardul este livrat acasă.
6. Lista de cumpărături este neapărat necesară
Mergeţi la magazin doar când este absolut necesar şi să aveţi la voi o listă de cumpărături bine făcută, de la care să vă abateţi cât mai puţin. Nu cumpăraţi mai mult decât aveţi nevoie.
Fiţi atenţi la termenele de expirare ale produselor, pentru a evita risipa şi bani cheltuiţi în plus fără rost.
7. Fiţi calculaţi şi chibzuiţi. Verificaţi-vă cheltuielile şi economisiţi
Dacă nu obişnuiţi să faceţi în fiecare lună un buget în familie, acum este momentul ideal să “îl puneţi pe hârtie”. Doar aşa vă puteţi da seama exact pe ce se duc banii lunar şi care sunt cheltuielile care “vă încarcă” şi cum vă puteţi echilibra, scăpând de cheltuielile mai puţin necesare.
Unele cheltuieli sunt foarte mici, dar, fiind zilnice, consumă sume importante din venituri.
De exemplu, puteţi economisi banii care se duceau pe transport, pe diferite abonamente la gradiniţă, sala de sport, pe mesele la restaurant sau cafeaua / berea băută cu prietenii, sau chiar covrigul mâncat zilnic în drum spre birou sau pachetul de țigări fumat în timpul serviciului.
De asemenea, încercaţi să economisiţ bani şi prin reducerea consumului la utilităţi sau să renegociaţi contracte şi abonamente, acolo unde se poate.
8. Pregătiti-vă financiar să rezistaţi pe termen lung
Economisiţi în mod regulat. Pune deoparte un procent din venituri automat, imediat ce ai încasat salariul şi construieşte, dacă nu ai deja, un fond de rezervă (care să acopere 3 salarii sau chiar 6 salarii, daca ai şi rate la credite).
După perioada Covid-19, va urma în toate economiile o perioadă tulbure de recesiune, cu reduceri de venituri, creşteri de dobânzi şi costuri şi ai nevoie de bani cash la îndemână, să poţi acoperi cheltuielile de bază.
Poţi face depozite în diferite monede, titluri de stat, fonduri de investiţii, cât şi în instrumente care aduc randamente pe termen lung: fonduri de pensii sau piaţa de capital.
9. Scăpaţi de datorii
Creditele sunt o problemă şi când economia duduie, dar cu atât mai mult când ne pregătim pentru recesiune. Încercaţi să scăpaţi cât mai repede de ele, pentru a vă redobândi independenţa financiară.
Dacă aveţi bani puşi deoparte pentru o vacanţă de care nu vă mai puteţi bucura prea curând, sau pentru a schimba mobila din casă, poate ca ar trebui să vă stabiliţi mai bine priorităţile. Foloseşte acei bani pentru a plăti în avans din creditele pe care le aveţi, cu reducerea perioadei de creditare.
10. Diversificaţi veniturile
Fie că vindeţi pe internet bunuri pe care nu le mai folosiţi, sau le-aţi cumpărat şi nu le-aţ folosit niciodată, fie că vă transformaţi un hobby într-o afacere online, în această perioadă de stat mai mult în casă puteţi găsi diferite metode de a vă creşte veniturile.
Sau puteţi să urmăriţi pe internet cursuri online, să citiţi cărţi, să participaţi la webinarii, pentru a vă dezvolta personal şi a vă creşte valoarea profesională. Sau pentru a fi pregătiţi pentru o reconversie profesională, în perioada de criză sau recesiune ce va urma.
Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.