Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Intel Corporation (INTC) raporteaza estimari sub asteptarile Wall Street

Intel Corporation (INTC) raporteaza estimari sub asteptarile Wall Street

Intel a incheiat anul fiscal 2023 raportand scaderi atat in radnul veniturilor, cat si la nivelul profitabilitatii, ca urmare a cererii scazute pentru PC-uri. Compania a estimat pentru pirmul trimestru din 2024 un profit net pe actiune de 0.13 USD, sub estimarile analistilor. Aceasta analiza isi propune sa evidentieze principalele puncte din raportul financiar aferent anului 2023.

Descriere companie

Intel Corporation, cu sediul in Santa Clara, California, este unul dintre cei mai mari producatori de cipuri semiconductoare din lume. Compania dezvolta si proiecteaza componente pentru calculatoare si sisteme de comunicatii, cum ar fi microprocesoare, chip-seturi, placi de baza si produse de conexiune fara fir, precum si platforme care incorporeaza aceste componente. Produsele sunt vandute, in principal, producatorilor de echipamente originale si utilizatorilor de PC-uri si de produse de comunicatii in retea.

Activitatea operationala a companiei este impartita pe urmatoarele segemnte de business: 

  • Data – centric business: include Data Center Group (DCG), Internet of Things (IOTG), Mobileye, Non-volatile Memory Solution Group (NSG), Programmable Solution Group (PSG)
  • PC – centric business: include Client Computing Group (CCG)

In cadrul actionariatului companiei, investitorii institutionali detin o participatie majoritara de 64.4. Printre actionarii de renume ai companiei se numara cele mai mari fonduri de management al activelor, Vanguarg Group si BalckRock, cu o pondere de 8.63% respectiv 5.09%. Pat Gelsinger este in prezent CEO-ul companiei si membru al Consiliului de Administratie, se mandreste cu o epxerienta de 40 de ani in domeniul executiv, dintre care 30 la Intel. Inainte de a reveni in 2021, a transformat VMware, companie de cybersecurity, in calitate de CEO, tripland veniturile anuale si obtinand premiul de top al celor mai buni CEO din America acordat de Glassdoor in 2019

Informatii despre sectorul de activitate

Potrivit Statista, piata globala a semiconductorilor a valorat 591.8 mld. USD in 2022, analistii estimand ca, in 2023, piata va marca o scadere de 9.4%, ajungand la 520 mld. USD, pentru ca, mai apoi, sa-si revina in 2024, ajungand la 588 mld. USD, marcand o crestere de peste 13%. Scaderea din 2023 este rezultatul unei cereri in declin pentru electronicele de consum, datele Canalys aratand ca piata globala a smartphone-urilor a inregistrat o scadere de 11% comparativ cu dupa prima jumatate a anului. Se preconizeaza ca evolutia pozitiva din anul 2024 se va datora in principal nisei memory, care intregistreaza o tendinta de crestere cu 40% fata de anul trecut, pana al 130 mld. USD. Din punct de vedere regional, toate pietele sunt pregatite pentru o expansiune in 2024, focusul fiind pe America si Asia-Paicific, care se estimeaza ca vor creste cu un procent de 2 cifre.

In luna ianuarie 2024, Nvidia se afla pe primul loc in topul companiilor de semiconductori in ceea ce priveste capitalizarea de piata, urmata de companii precum TSMC, Broadcom, Samsung si ASML. Intel Coporation se situeaza pe pozitia a 7-a, cu o capitalizare de piata de peste 155 mld. USD.

Analiza rezultatelor financiare

Intel Corporation a incheiat anul fiscal 2023 raportand rezultate financiare anuale in scadere, atat la nivelul veniturilor cat si in ceea ce priveste profitabilitatea neta. Veniturile totale au scazut cu 14%, ca urmare a scadereii pietei si cererii de PC-uri si servere. Ca urmare a cresterii cheltuielilor operationale cu peste 50%, compania a marcat o scadere drastica a profitului operational, pana la 93 mil. USD, comparativ cu 2.33 mld. USD in 2022. Schimbarea cheltuielilor catre serverele de date AI, dominate de rivalii Nvidia deschide o noua cale si pentru concurentul aspirant la AI, AMD, reducandu-se astfel cererea pentru servere traditionale – oferta principala a Intel pentru centrele de date. Veniturile Intel pentru centrele de date din ultimul trimestru din 2023 au scazut cu 10%, la 4 mld. USD.

Compania a incheiat anul fiscal 2023 cu un profit net de 1.67 mld. USD, ceea ce s-a tradus intr-un profit net pe actiune diluat (EPS) de 0.40 USDin scadere cu 79.15%.  De asemenea, se constata si o inrautatire a marjelor, Marja bruta (Revenue – COGS) a scazut cu 2.6ppt, in timp ce marjele operationale si nete au avut de suferit ca urmare a ratei superioare de crestere a costurilor comparativ cu veniturile si a investitiilor masive in inteligenta artificiala, componenta in care Intel si-a concentrat cea mai mare parte a capitalului.

Dupa publicarea rezultatelor financiare, actiunile companiei au coborat cu 10% in tranzactiile after-hours, pierzand aproximativ 20 mld. USD din capitalizarea bursiera. Totodata, Intel a tras in jos si indicii americani, acestia inregistrand scaderi de pana la 1% in pre-market.

Perspective

Producatorul de cipuri se asteapta pentru primul trimestru la venituri ajustate cuprinse intre 12.2-13.2 mld. USD, comparativ cu media analistilor de la LSEG de 14.5 mld. USD. Totodata compania estimeaza un EPS de 0.13 USD, mult sub prognoza analistilor de 0.33 USD.

Pe de alta parte, Intel este optimista cu privire la marje, compania estimand o marja bruta de 44.6% pestru pirmul trimestru din 2024, cu 6.1% peste nivelul inregistrat cu un an in urma. Analistii au preconizat anul 2024 ca fiind o perioada de “make-or-break” pentru Intel. Ei considera ca acesta va fi anul care va determina daca Intel va avea de castigat de pe urma lansarii mult ravnitelor PC-uri cu inteligenta artificiala si a cipurilor sale care permit incorporarea inteligentei artificiale.

Evolutia pe bursa

In ceea ce priveste evolutia pretului actiunii Intel, acesta a crescut cu peste 66% in ultimul an, depasind de 3 ori randamentul generat de principalul indice bursier S&P 500, chiar si peste indicele de referinta al sctorului de semiconductori , PHLX Semicomnductor, care a inregistrat un randament de 50% in utlimul an.

Comparativ cu principalii producatori de cipuri, actiunea Intel a marcat o dinamica mixta, fiind peste cea a Qualcomm, TSMC si Texas Instruments, dar sub randamentul generat de AMD si Nvidia. In conditiile in care Intel se confrunta cu o cerere scazuta pentru PC-uri la nivel global, cat si o schimbare a strategiei catre cipurile AI, randamentul pozitiv din ultimul an reflecta increderea investitorilor asupra proiectelor si investitiilor, cu accent pe Inteligenta Artificiala, chiar si in conditiile unor rezultate financiare in scadere.

Oportunitati si Riscuri ale investitiei in Intel

Oportunitati

  • Investitii in fabrici noi: Intel are in vedere dezvoltarea unei fabrici in valoare de 25 mld. USD in Israel, dintre care 3.2 mld. USD reprezinta subventia guvernului. Se estimeaza ca fabrica va deveni operationala invepand cu anul 2028. De asemenea, compania a anuntat debutul fabricii din Rio Rancho, New Mexico, o noua etapa ce face parte din palnul de investitii de pana la 3.5 mld. USD anuntat anterior pentru a isi consolida si dezvolta operatiunile din regiune.
  • Top 10: In luna ianuarie 2024, Intel se situeaza pe pozitia a 7-a in ceea ce priveste capitalizarea bursiera a companiilor din sectorul de semiconductori.
  • Pozitionarea in contextul ascensiunii AI: Veniturile Intel in domeniul inteligentei artificiale sunt in crestere, in special in ceea ce priveste segmentele sale B2B. Baza mare de clienti a companiei ii confera un statut privilegiat comparativ cu concurentii directi.

Riscuri

  • Marja neta negativa: Intel a suferit in ceea ce priveste profitabilitatea in anul 2022, inregistrand o marja neta negativa cauzata de reducerea cererii pentru PC-uri la nivel global si cresterea competitivitatii din industrie. Daca analizam la nivel de bilant, compania este relativ stabila, inregistrand insa o performanta negativa la nivelul indicatorului Equity-to-Asset ratio, nivelul indicatorului fiind mai mic decat 63% din companiile producatoare de cipuri din industrie. Nu este un punct alarmant, dar compania trebuie sa aiba in vedere imbunatatirea lui pe termn lung.
  • Dependenta de sectorul PC-urilor: Peste 75% dintre incasarile Intel se bazeza pe industria de PC-uri, reducand astfel flexibilitatea fata de alte surse de venituri. Reducerea expunerii pe piata de smartphone-uri ingusteaza posibilitatea de crestere accelerata si creste dependenta companiei de o singura piata.
  • Evaluarea companiei: Conform site-ului de specialitate Alpha Spread, compania se tranzactioneaza la un multiplu de valoare EV/EBITDA de 27, fiind mai scumpa decat 75% din companiile aflate in industria semiconductorilor. Totodata, compania are un multiplu P/S de 3.9, ceea ce o face mai scumpa ca 59% dintre companiile din sector.
  • Rating HOLD: Conform analistilor de pe MarketBeataceastia estimeaza un rating de HOLD pentru actiunea Intel pentru urmatoarele 12 luni, cu perspectiva negativa si o reducere potentiala a pretului bursier actual de 21.2%.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.