Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Strategii de investitii pasive – ETF BET Patria-Tradeville & ETF Energie Patria-Tradeville

Strategii de investitii pasive – ETF BET Patria-Tradeville & ETF Energie Patria-Tradeville

Putem imparti investitiile financiare, la bursa sau in fonduri de investitii, in doua categorii din punct de vedere al administrarii lor: strategii active si pasive.

In cazul fondurilor, strategiile active sunt cele in care administratorul de fond decide, in baza unor analize proprii, in ce actiuni va investi si in ce momente sa cumpere si sa vanda, incercand sa identifice cele mai bune oportunitati.

Strategiile pasive se bazeaza pe potentialul de crestere al bursei pe termen lung, fondul cumparand un cos diversificat de actiuni care este pastrat pe termen lung.

Aceasta strategie o aplicam si noi la fondurile listate ETF BET Patria – Tradeville si ETF Energie Patria – Tradeville care sunt fonduri de indici.

Care din cele doua strategii este mai buna? Exista dezbateri pe aceasta tema, dar istoria tinde sa indice ca strategiile pasive sunt, in general, mai performante decat cele active.

Rezultatul pare contraintuitiv. La prima vedere am considera ca studierea atenta a pietei pentru a identifica cele mai bune oportunitati ar trebui sa fie mai profitabila decat cresterea medie a bursei. Sigur, acest lucru se poate intampla pe anumite perioade si pentru anumite fonduri, dar se pare ca nu in mod constant, pe termen lung.

Am studiat performantele fondurilor deschise romanesti de actiuni disponibile, cu strategii active si pasive, in baza datelor furnizate de AAF. Analiza s-a realizat pe patru perioade: cel mai recent an de zile (mai 2023 – mai 2024, 18 fonduri active si 7 de indici), cei mai recenti trei ani (mai 2021 – mai 2024, 14 fonduri active si 6 de indici), cei mai recenti cinci ani (mai 2019 – mai 2024, 8 fonduri active si 6 de indici) si cei mai recenti zece ani (mai 2014 – mai 2024, 8 fonduri active si 6 de indici).

Rezultatele complete sunt mai jos si prezinta castigurile cumulate pe cele doua categori de fonduri, in fiecare din cele patru perioade; analiza prezinta castigurile medii si mediane ale fondurilor analizate, impreuna cu castigul maxim (al celui mai performant fond).

Reies cateva concluzii interesante. In primul rand, investitia in fondurile de actiuni a generat, in medie, castiguri foarte bune pentru investitori pe toate cele patru perioade analizate. Aceasta arata ca investitia in actiuni, pe termen lung, in orice mod s-ar face aceasta, este o alternativa buna pentru economiile oricui.

In al doilea rand, castigurile fondurilor cu strategii pasive sunt, in general, mai mari decat cele cu strategii active pe toate perioadele analizate (cu o singura exceptie – valoarea mediana calculata pe 10 ani). Interesant, nu?

Iar la final, o ultima concluzie interesanta: fondul nostru ETF BET Patria – Tradeville a fost cel mai performant fond deschis de actiuni din Romania pe toate perioadele analizate (randamentul maxim din tabelul de mai jos, pe fiecare din cele patru perioade, apartine acestui fond). Mai multe detalii despre cum puteti investi in acest ETF aici.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.