Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Investitorii individuali din întreaga lume îşi încarcă portofoliile cu acţiuni, pe măsură ce Rezerva Federală începe ciclul de reducere a dobânzilor

Investitorii individuali din întreaga lume îşi încarcă portofoliile cu acţiuni, pe măsură ce Rezerva Federală începe ciclul de reducere a dobânzilor

  • Proporția investitorilor individuali care dețin acțiuni în portofoliul lor a înregistrat o creștere semnificativă în T3 față de T2
  • Investițiile în companii listate la nivel local au crescut cu 10%, în timp ce deținerea de acțiuni străine a crescut cu 16%.
  • Generația Millennials înregistrează cea mai mare creștere trimestrială la nivel global în ceea ce privește deținerea de acțiuni
  • Baby Boomers conduc schimbarea în ce privește deținerea de acțiuni în România, în timp ce procentul investitorilor din Generația Z ce dețin acțiuni pe piața bursieră locală a scăzut
  • Investitorii români au crescut alocările, activele din sectorul serviciilor financiare fiind cele mai deținute (66%)

La nivel global, proporţia investitorilor individuali care deţin acţiuni a crescut semnificativ în ultimele trei luni, în timp ce a celor care deţin active în numerar a scăzut, potrivit datelor din ultimul sondaj trimestrial Retail Investor Beat, realizat de platforma de tranzacţionare eToro.

În studiul realizat pe 10.000 de investitori individuali din 12 ţări, numărul celor care deţin acţiuni listate pe piaţa locală a crescut cu peste 10%, de la 49% la 54%, în timp ce creşterea numărului investitorilor individuali care deţin acţiuni în companii listate la nivel internaţional a fost şi mai mare, cu un salt de 16%, de la 31% la 36%. În acelaşi timp, proporţia celor care deţin active în numerar a scăzut de la 69% la 67%.

Investitorii români au urmat şi ei această tendinţă, dar au încercat, de asemenea, să profite de randamentele ridicate, de peste 6%, ale obligaţiunilor în monedă locală, deoarece perioada ratelor ridicate ale dobânzilor se apropie de sfârşit. Acesta poate fi motivul pentru care creşterea numărului de investitori individuali care deţin acţiuni locale listate a fost mai modestă în România, de numai 9%, scrie eToro.

În acelaşi timp, investitorii români au dorit să profite şi de oportunităţile globale, astfel că procentul investitorilor care deţin obligaţiuni străine a crescut cu 54% şi în cazul acţiunilor internaţionale cotate la bursă cu peste 17%, mai mult decât media globală.

În sondaj, investitorii individuali sunt definiţi ca investitori care îşi administrează singuri portofoliile şi care deţin orice investiţie „tradiţională” (cum ar fi acţiuni, obligaţiuni, fonduri sau mărfuri) sau instrumente financiare derivate. Creşterea alocării de acţiuni în cadrul acestui grup are loc în contextul în care Rezerva Federală a redus săptămâna trecută ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii patru ani, semnalând sfârşitul celor mai generoase dobânzi pentru economiile populaţiei.

„Un mediu cu rate ale dobânzii mai scăzute este benefic şi pentru companiile cotate la bursă, ceea ce înseamnă că ne putem aştepta ca profiturile să rămână reziliente sau chiar să crească, ceea ce susţine şi mai mult pieţele de acţiuni. Ca urmare, este probabil ca investitorii să continue realocarea fondurilor de la numerar la acţiuni, în căutarea unor randamente mai mari”, spune Sam North, analist, eToro.

Deşi este mai probabil acum ca investitorii din aproape toate generaţiile să deţină acţiuni decât în urmă cu trei luni, tendinţa este mai pronunţată în rândul investitorilor din categoria Millennials (cei cu vârste cuprinse între 29 şi 43 de ani). Numărul de mileniali care deţin acţiuni cotate pe piaţa locală a crescut cu 16% de la un trimestru la altul (de la 45% la 52%), în timp ce numărul celor care au investit în societăţi cotate în străinătate a crescut cu 24% (de la 34% la 42%).

Tendinţa a fost mult mai puţin pronunţată în rândul celei mai tinere categorii de investitori, Generaţia Z, unde, în ultimele trei luni, proporţia acţiunilor locale şi internaţionale a crescut cu 5% şi, respectiv, 7%. Poate că nu este surprinzător faptul că, după o piaţă ascendentă de aproape doi ani, categoria cu vârstele cele mai înaintate, aşa-numita generaţie tăcută născută între 1928 şi 1945, şi-a redus expunerea la acţiuni.

„Investitorii individuali români sunt diferiţi. În ciuda orizonturilor lor lungi de timp pentru investiţii şi contrar tendinţei globale, nu cei din categoria Millennials (cei cu vârste cuprinse între 28 şi 43 de ani) sunt cei care conduc cursa investiţiilor în acţiuni, ci generaţia mai apropiată de pensionare – Baby Boomers (60-78 de ani). Este posibil ca modificările constante ale legislaţiei privind pensionarea din România să fi creat un sentiment de urgenţă în ceea ce priveşte fructificarea averii acumulate şi maximizarea randamentelor prin valorificarea oportunităţilor de pe piaţă. Surpriza este reprezentată de Generaţia Z (vârste sub 27 de ani), care a redus investiţiile pe piaţa bursieră locală, dar şi în activele cripto. Deşi această generaţie are de partea sa luxul timpului, care îi permite să reziste pe piaţă, ea este precaută în perioade economice incerte, deoarece veniturile sale sunt mai sensibile la necesităţile imediate şi la şocuri”, spune Bogdan Maioreanu, analist, eToro.

Cele mai recente date RIB au arătat, de asemenea, că investitorii individuali caută o mai mare diversificare sectorială pe măsură ce ratele dobânzilor încep să scadă, aproape fiecare sector înregistrând o creştere în ceea ce priveşte alocarea investitorilor. În timp ce tehnologia a continuat să fie în centrul atenţiei, cu o creştere de patru puncte procentuale a investitorilor investiţi în sector (acum 44%), sectorul medical (33%) şi energia (38%) au înregistrat, de asemenea, salturi semnificative de trei puncte procentuale. Alocările investitorilor români au crescut şi ele, serviciile financiare fiind cele mai deţinute de majoritatea (66%), urmate de tehnologie şi utilităţi (47% fiecare) energie (44%) şi imobiliare (43%). Toate aceste domenii au înregistrat o creştere a numărului de investitori.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.