Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Afla cum înveți copiii să aprecieze valoarea banilor

Afla cum înveți copiii să aprecieze valoarea banilor

Desi criza financiara si perioadele dificile din punct de vedere financiara lasat un gust amar in buzunarele romanilor, dupa valurile de concedieri si scumpiri de produse/servicii, aceasta etapa delicata are si un impact pozitiv asupra familiilor cu copii.

O data cu traversarea acestor perioade, parintii ii pot invata pe copii sa aprecieze valoarea banilor

Citeste si: Cele mai bune 200 de sfaturi despre cum să economisești mai ușor și mai eficient

Iata cum ii puteti educa pe copii sa pretuiasca fiecare banut:

  1. Invatati-i pe cei mici ca nimic nu li se cuvine.
    Chiar daca nu aveti o situatie financiara precara, copiii trebuie sa stie sa isi pretuiasca jucariile, hainele si alte bunuri materiale. Spuneti-le ca nu vor primi alte lucruri noi curand daca nu demonstreaza ca stiu sa pretuiasca fiecare lucru si ban cheltuit.
  2. Pastrati banii in pusculita.
    Renuntati la tigari si alte investitii nocive si puneti intr-o pusculita banii economisiti. Incurajati copiii sa procedeze la fel ori de cate ori renunta sa ceara o jucarie sau ceva dulce. Explicati-le ca anumite jucarii se strica repede si nu isi merita banii, in timp ce dulciurile deterioreaza dantura si sunt nocive pentru organism. Spuneti-le ca cine are in pusculita mai multi bani stransi la sfarsit de saptamana va avea parte de o surpriza. Pe masura ce isi invata lectia, renuntati la stimulente.
  3. Nu tot ce zboara se mananca.
    Dati-le copiilor o lectie de viata si faceti o vizita la un centru de zi sau un orfelinat. Sau mergeti in vizita la o familie cu copii imbracati modest care au putine jucarii. Astfel micutii vor vedea ca banii nu cresc in pom si nu exista in cantitati nelimitate.
  4. Incurajati copiii sa isi plateasca singuri inghetata.
    Din banii stransi in pusculita, spuneti-le celor mici sa isi plateasca singuri dulcele favorit. Asa vor vedea ca suma economisita in porcusor scade pe masura ce vor sa isi cumpere mai multe lucruri. Explicati-le ca in acest mod scade si bugetul familiei dupa fiecare cheltuiala.
  5. Calculati valoarea facturilor lunare impreuna cu copiiii.
    Daca aveti in familie copii de scoala care au invatat cele patru operatii matematice de baza, rugati copiii sa va ajute la calculul valorii totale a facturilor lunare, cu banii cash pe masa. Apoi taiati din veniturile totale ale familiei cheltuielile lunare si intrebati-i pe copii ce suma puteti economisi. Asa copiii vor realiza ca un card de salariu inseamna o suma de bani fixa pe care o castigati in urma unei munci prestate.
  6. Puneti copiii la treaba.
    Pentru ca fiecare distractie costa, copiii trebuie invatati de mici sa munceasca pentru a obtine anumite favoruri. Spuneti-le ca asa cum parintii muncesc pentru un salariu, ei trebuie sa isi foloseasca potentialul intelectual ca sa vina acasa cu calificative mari de la scoale. De asemenea, o data responsabilizati, vor intelege ca fiecare cadou are un pret. Spuneti-le ca vor obtine jucaria din reclama doar atunci cand veti gasi in camera lor totul pus in ordine si vasele din chiuveta vor disparea.
  7. Deschideti pentru copii un cont de economii.
    Multi parinti procedeaza astfel pentru a-si invata copiii sa pastreze alocatia sau banii primiti in dar de la rude intacta. Explicati-le pe aceasta cale ca banii salvati intr-un cont de economii pot fi folositi mai tarziu pentru studii sau pentru alte necesitati, mai ales daca familia se afla intr-un impas financiar la un moment dat.
  8. Pastrati-va calmul.
    Pentru ca cei mici intra in panica usor atunci cand isi vad parintii ingrijorati, incercati sa adoptati o atitudine pozitiva ori de cate ori va aflati in preajma copiilor. Chiar daca situatia economica a familiei nu este roz, “atitudinea adultilor, fie una disperata, fie una constructiva, determina modul cum copiii vor reactiona la criza”, este de parere psihologul american Katherine Loveland.
Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.