Companii care ne protejează împotriva inflației
25 noiembrie 2021 2021-11-25 3:23Companii care ne protejează împotriva inflației
Companii care ne protejează împotriva inflației
Din cauza crizei pandemice care s-a manifestat si a luat amploare foarte rapid anul treut, multi oameni considera ca anul 2020 a fost un an “mort”, un an care nu a avut decat efecte negative asupra lumii si societatii in care traim. Din fericire, din punct de vedere al pietei de capital, 2020 a fost un an foarte bun, cu randamente neobisnuit de mari.
Intr-adevar, in luna martie a anului trecut au avut loc prabusiri pe bursele din intreaga lume, insa acestea si-au revenit rapid si au continuat sa creasca. Datorita faptului ca au stat acasa, oamenii si-au redus substantial cheltuielile si au avut mai multe economii, pe care au hotarat sa le valorifice intr-un fel, si astfel o mare parte din acesti bani au fost investiti la bursa, prin fonduri sau in mod direct prin conturi la diferiti brokeri (activele fondurilor si numarul conturilor de brokeraj deschise in 2020 si 2021 au inregistrat cresteri considerabile fata de anii precedenti).
Acesta cred ca este unul dintre principalii factori care a determinat cresterea pietei. Un alt factor important este ca pandemia si lockdown-ul au avut efecte pozitive asupra catorva sectoare, care au devenit populare rapid in randul investitorilor (IT, medicina).
Totusi, aceasta crestere ar putea fi intrerupta, sau cel putin moderata, de unul dintre cei mai importanti factori care afecteaza economia la nivel global: inflatia. Dar cum s-a ajuns in aceasta situatie? Pe scurt, criza sanitara a adus si va aduce in continuare cheltuieli enorme pentru toate statele. Din cauza faptului ca tarile nu au cu ce sa plateasca aceste cheltuieli, au luat decizia de a printa bani si a-i folosi. Acest lucru a provocat inflatia, care a dus la cresterea preturilor pentu majoritatea bunurilor si a marfurilor.
Fenomenul inflationist are loc aproape in fiecare an, insa anul acesta are o dimensiune semnificativ mai mare fata de alti ani (in America nu s-a mai inregistrat o inflatie asa de mare de 4 decenii). Nici Romania nu e mai presus, cu o valoare de 101.78 a Indicelui Preturilor de Consum (Consumer Price Index), rata inflatie pe teritoriul tarii noastre se ridica la aproximativ 8% in luna octombrie. Deorece inflatia este unul din “concurentii” principali ai unui investitor m-am gandit sa fac o lista cu companii care cred ca vor beneficia sau vor oferi o protectie impotriva inflatiei ridicate de anul acesta.
- Companii din domeniul imobiliarelor. Da, poti investi in imobiliare la bursa prin intermediul societatilor de tip REIT (Real Estate Investment Trust). Aceste societati atrag capital de la banci sau de la investitori si il investesc preponderent in apartamente, birouri sau case, pe care, in general, le inchiriaza. Companiile de tip REIT sunt o protectie buna impotriva inflatiei deoarece pretul imobiliarelor este mai putin volatil decat cel al actiunilor, iar veniturile din chirii asigura un profit constant. In plus, REIT-urile sunt obligate se distribuie minim 90% din profit actionarilor, lucru care mareste randamentele produse de acest tip de firme. Cele mai stabile si urmarite REIT-uri sunt in America (Realty Income, Analy Capital, American Tower), insa si pe piata romaneasca avem o astfel de societate listata acum cateva luni (REIT (STAR RESIDENCE INVEST S.A.)).
- Companii din domeniul materialelor de constructie. Avand in vedere faptul ca piata imobiliara a avut un val impulsiv de cresteri in acest an, este clar ca si materialele necesare pentru constructia caselor si a apartamentelor s-au scumpit considerabil. Aceasta industrie este strans legata de piata imobiliarelor, asa ca se va bucura de cresteri la fel de consistente. Trebuie mentionat si faptul ca aceasta crestere a pretului materialelor a fost influentata si de pretul ridicat al materiei prime din care acestea sunt produse (ex. lemn, aluminiu, cupru). La Bursa de Valori Bucuresti avem cateva companii listate care au venit cu raportari bune anul acesta si au confirmat asteptarile investitorilor (CEON (CEMACON SA), IMP (IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A.), ONE (ONE UNITED PROPERTIES), ALU (ALUMIL ROM INDUSTRY S.A.)).
- Producatorii de energie. Unul dintre cele mai importante efecte ale inflatiei asupra economiei a fost cresterea surprinzatoare a pretului energiei (electricitate, curent, gaze, petrol). Majoritatea distribuitorilor care nu au putut transmite imediat preturi mai ridicate catre consumatori au avut de pierdut (EL (SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A.), TGN (S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A.)), insa producatorii au beneficiat din plin de aceasta crestere adusa de inflatie (pretul energiei electrice a crescut cu 365% in luna Octombrie fata de anul trecut). Companiile care au avut cel mai mult de castigat in aceasta perioada au reusit sa reflecte aceste castiguri in raportarile financiare pentru trimestrul al treilea (SNG (S.N.G.N. ROMGAZ S.A.), SNP (OMV PETROM S.A.), SNN (S.N. NUCLEARELECTRICA S.A.)). Deasemenea, si Hidroelectrica a avut un an extraordinar, insa societatea nu este listata la bursa (se poate investi indirect in Hidroelectrica prin actiunile FP (FONDUL PROPRIETATEA)).
Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.