Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

ETF BET Patria – Tradeville: Cand este bine să investim la bursă?

ETF BET Patria – Tradeville: Cand este bine să investim la bursă?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

Desi preturile actiunilor la bursa mai si scad, tendinta generala este crescatoare. Progresul tehnic sta la baza cresterii economice. Pe masura ce se descopera si perfectioneaza tehnici de productie noi, automatizari, utilizarea mai eficienta a informatiei sau a materiilor prime, produse si servicii noi si asa mai departe, creste eficienta companiilor si a economiei in general. Sa ne gandim doar cum tehnologia informatiei a revolutionat diverse sectoare economice.

Pe langa acestea, cresterea populatiei impreuna cu o integrare mai buna a economiilor nationale duc si la cresteri cantitative in economie, pe langa cele calitative mentionate mai sus. Toti acesti factori duc la cresterea economiei, reprezentata de dezvoltarea afacerilor companiilor si cresterea profiturilor lor. Iar afaceri si profituri in crestere au impact favorabil asupra preturilor actiunilor companiilor listate la bursa.

Economiile trec si prin perioade de scadere (recesiuni) sau stagnare, dar acestea sunt temporare. Odata problemele depasite, cresterea economica este reluata. Acesta este mecanismul care determina tendinta crescatoare a preturilor la bursa pe termen lung.

Mai jos am ilustrat aceste idei prin evolutia pretului fondului TVBETETF (FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET TRADEVILLE) la bursa. Fondul urmareste structura indicelui principal al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), BET, investind astfel in 20 cele mai importante companii listate la BVB. ETF BET Patria – Tradeville este listat la bursa, la randul sau, si ofera un instrument simplu pentru a beneficia de performantele actiunilor.

Graficul de mai sus este trasat de la momentul listarii fondului la bursa, in august 2012, pana la sfarsitul lui septembrie 2024. Desi au existat diverse perioade de scadere, mai scurte sau mai lungi, mai line sau mai accentuate, tendinta generala a pretului este una crescatoare (si se bazeaza pe evolutia preturilor actiunilor in care fondul investeste).

Pretul unei unitati de fond la finalul primei zile de tranzactionare la bursa, 29 august 2012, a fost de 5,09 lei. La 30 septembrie 2024 pretul aceleiasi unitati de fond era de 28,15 lei, cu 453% mai mare decat valoarea din prima zi (reprezentand o crestere de peste cinci ori).

Graficul arata ca scaderile majore din istoria de 12 ani a fondului au fost recuperate. De altfel, aceasta este temerea cea mai mare a celor care investesc in actiuni: oare voi cumpara fix inainte de o scadere majora? Iar daca acest lucru se intampla, oare scaderea va fi recuperata? Cumpar acum sau astept un moment mai bun?

In perioada August 2015 – Ianuarie 2016 fondul a pierdut 22% din valoare la bursa, o pierdere importanta. Ce s-a intamplat cu investitorii care au investit in fond chiar in August 2015, la preturile maxime, inainte de aceasta scadere? Acestia au castigat 249% daca nu si-au pierdut rabdarea si au pastrat investitia pana in zilele noastre. Scaderea fost depasita iar performantele actiunilor din portofoliul fondului au fost bune in anii care au urmat.

O situatie similara a urmat la sfarsitul anului 2018. Intre Decembrie 2018 si Ianuarie 2019 fondul a scazut cu 19% la bursa. Au avut de pierdut cei care s-au panicat in urma aceste scaderi si au vandut. Insa o persoana care investea in fond chiar la preturile mari inregistrate inaintea acestei scaderi, acumula o performanta de 162% daca mentinea investitia pana in zilele noastre. Din nou, o performanta foarte buna.

Modelul acesta se mai repeta de cateva ori. Intre Ianuarie si Martie 2020 fondul scade cu 31%, o scadere si mai mare decat cele de mai sus. Un investitor care a investit in fond anterior acestei scaderi ar fi avut toate motivele sa fie suparat. Daca ar fi pastrat investitia, insa, chiar si un investitor care ar fi cumparat la preturile din ianuarie, inainte de scadere, ar fi acumulat o crestere de 110% pana in zilele noastre. Iar un investitor care a plasat bani in fond inainte de scaderea acestuia din perioada August – Octombrie 2022 ar fi avut, totusi, o performanta de 49% pana la sfarsitul lunii septembrie 2024, in doi ani de zile. Si la data acestui articol, inceput de octoimbrie 2024, pretul fondului la bursa este in usoara scadere fata de maximele atinse in luna iulie (scaderea este de doar 5%).

Cand ar fi un moment bun de a investi in fond (sau de a investi in actiuni la bursa, in general)? Atunci cand pretul creste, cu speranta ca aceasta crestere va continua? Sau atunci cand pretul scade, in ideea ca o achizitie la preturi mai mici este mai profitabila?

Nimeni nu poate estima cu precizie cat dureaza perioadele de scadere la bursa si cand se reia cresterea. Raspunsul la intrebarea din titlu este simplu: cel mai bun moment de cumparare a fost in trecut, daca ne uitam la graficul de mai sus si performantele acestuia. Iar al doilea cel mai bun moment este chiar astazi. Investind azi in actiuni la bursa, sau mai simplu intr-un fond precum ETF BET Patria – Tradeville, oricine poate beneficia de performantele pe termen lung ale actiunilor. Atentie, investitia la bursa presupune si riscul unor pierderi, cum am aratat mai sus, deci trebuie privita ca o investitie pe termen suficient de lung, care sa permita depasirea unor perioade temporare de scadere. Acest lucru se observa foarte bine pe graficul de mai sus.

O alta idee buna sunt investitiile recurente (investitii efectuate regulat, ca de exmeplu lunar). O suma de 500 de lei investita lunar in fondul ETF BET Patria – Tradeville, de la listarea fondului in 2012 pana in Septembrie 2024, ducea la o investitie acumulata de 209,8 mii lei, o valoare foarte buna fata de suma totala investita in acest mod, de 72,5 mii lei. Un alt exemplu, pe o perioada mai scurta: investitii lunare de 500 de lei realizate pe ultimii cinci ani ar fi dus la o suma acumulata de 158,4 mii lei fata de o investitie totala de 42,5 mii lei.  Avantajul acestei metode este ca, pe parcursul lunilor si anilor in care se realizeaza investitiile, unitatile de fond sunt cumparate la preturi mari si mici; in timp, toate aceste achizitii beneficiaza de evolutia pe termen lung a fondului.

Mai multe informatii despre fondul ETF BET Patria – Tradeville, caracteristicile, performantele si riscurile sale, precum si modul in care se poate investi simplu la bursa prin acest fond, sunt disponibile pe siteul societatii de administrare, aici. Informeaza-te si tu, incepe cu o suma mica investita lunar si evalueaza singur performantele fondului inregistrate in timp.

Informatii importante. Denumirea indicelui BET este protejata ca marca inregistrata apartinand BVB, iar fondului ETF BET Patria – Tradeville i-a fost acordata o autorizatie ne-exclusiva de utilizare a indicelui BET pentru crearea unor produse financiare pe baza unui contract de licenta incheiat de SAI Patria Asset Management cu Bursa de Valori Bucuresti. Aceasta este o comunicare publicitara. Va rugam sa consultati prospectul fondului si documentul de informare KIID inainte de a lua orice decizie finala de investitii. Performantele anterioare nu prevad profiturile viitoare. Performanta viitoare face obiectul impozitarii care depinde de situatia personala a fiecarui investitor si care se poate schimba in viitor. Investitia in fonduri presupune si riscuri, incluzand riscul ca performanta tintita sa nu fie atinsa sau investitia sa produca o pierdere ca urmare a conditiilor specifice pietelor si instrumentelor in care investesc fondurile. Riscurile investitiei pot include si alte riscuri precum riscul de credit, riscul de lichiditate, riscul de contraparte, riscul operational sau riscul de durabilitate.

Patria Asset Management

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.