Supriză: Fondul Proprietatea vinde întreaga deținere de acțiuni de la OMV Petrom
13 decembrie 2022 2022-12-13 20:00Supriză: Fondul Proprietatea vinde întreaga deținere de acțiuni de la OMV Petrom
Supriză: Fondul Proprietatea vinde întreaga deținere de acțiuni de la OMV Petrom
Fondul Proprietatea vrea să își vândă întreaga participație la OMV Petrom, de circa 3%. Procesul de plasament va fi demarat imediat. Erste Group Bank AG si SSIF Swiss Capital S.A. vor acționa în calitate de Joint Global Coordinators și Joint Bookrunners, iar Banca Comercială Română și Auerbach Grayson and Company LLC vor acționa în calitate de Joint Bookrunners. Profitul net al OMV Petrom a crescut de peste 5 ori în primele 9 luni ale anului, față de perioada similară din 2021, de la 1,676 la 9,156 miliarde lei, din care jumătate consemnat numai în trimestrul 3 din 2022, cauza primordială fiind scumpirile hidrocarburilor, carburanților și energiei electrice. Veniturile din vânzări ale OMV Petrom au avansat cu 160%, de la 17,046 la 44,248 miliarde lei.
Doar în al treilea trimestru al anului, profitul net al Petrom s-a majorat de 6,5 ori comparativ cu T3 2021, de la 696 milioane lei la 4,51 miliarde lei, ca urmare a unor venituri din vânzări de 18,66 miliarde lei (față de doar 6,92 miliarde lei în iulie-septembrie 2021). În schimb, din punct de vedere fizic, producția totală de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut cu 9% în primele 9 luni ale anului (cea de țiței cu 11%, iar cea de gaze cu 8%), iar vânzările de hidrocarburi – cu 8% (-10% cea de țiței și -7% cea de gaze). Scăderi au fost consemnate și în trimestrul III 2022, față de T3 2021.
Profitul din exploatare al dviziei de explorare și producție a OMV Petrom s-a dublat în primele 9 luni, la peste 6 miliarde lei, în T3 crescând cu 73%, la 1,92 miliarde lei. Asta în condițiile în care, potrivit companiei, costul de producție a crescut cu 7% în monedă americană, la 14,1 dolari/baril echivalent petrol (bep), și cu 23% în monedă națională, la 68,2 lei/bep, în principal din cauza costurilor mai mari cu energia și personalul, precum și a scăderii producției disponibile pentru vânzare.
Prețul mediu realizat de companie la țiței a avansat cu 58%, de la 57,23 dolari/baril la 90,37 dolari/baril. La Bursa Română de Mărfuri (BRM), prețul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzacțiile cu produse standard pe termen mediu și lung încheiate in T3 2022, indiferent de perioada de livrare, a fost de 917 lei/MWh, față de numai 217 lei/MWh în al treilea trimestru al anului trecut. Pe piața spot, cotația medie a fost de 848 lei/MWh (221 lei/MWh în T3 2021). Producția de electricitate a OMV de la centrala Brazi s-a majorat cu 9%, la 3,53 TWh. În schimb, prețul mediu spot de pe bursa OPCOM pentru energie livrată în bandă a explodat cu 259%, de la 381 la 1.368 lei/MWh.
Profitul din exploatare al diviziei de gaze și electricitate al OMV Petrom s-a cifrat la 3,492 miliarde lei pe primele 9 luni și la 2,57 miliarde lei în T3, față de pierderile din perioadele corespunzătoare ale anului trecut, de 465, respective 358 milioane lei.
″Rezultatul excelent al activității de gaze naturale a fost generat în principal de tranzacțiile cu gaze naturale de la terțe părți, în mare parte din volumele cumpărate și vândute în afara României, în linie cu direcția noastră strategică de a dezvolta operațiuni în țările vecine. În plus, în timpul trimestrului, am beneficiat de volume achiziționate în perioadele anterioare la prețuri mai scăzute. În activitatea de energie electrică, rezultatul foarte bun a fost susținut de producția mai mare a centralei electrice Brazi și de contextul de piață favorabil, efecte contrabalansate parțial de impactul OUG 27 și OUG 119, ambele emise în 2022, ce au dus la suprataxare pentru energia electrică cu o sumă în jur de 600 milioane lei. Conform estimărilor OMV Petrom, cererea națională de gaze naturale a scăzut cu aproximativ 17% față de T3 2021, consumul clienților finali fiind afectat sever de prețurile în creștere″, se arată în raportul trimestrial al OMV Petrom.
Pe segmentul de rafinare și marketing, profitul din exploatare al OMV Petrom a crescut cu 79% în primele 9 luni, la 3,71 miliarde lei, și cu 57% în T3, la 1,52 miliarde lei. Ca volume, vânzările de produse rafinate au crescut cu 3% în ianuarie-septembrie 2022, scăzând însă în T3, cu 2%. Marja de rafinare a OMV Petrom a avansat cu 231% în primele 9 luni, de la 4,78 la 15,85 dolari/baril, și cu 138% în T3, de la 7,19 la 17,10 dolari/baril.
″(…) în conformitate cu prevederile OUG 106/2022, am oferit voluntar o reducere pe litru pentru clienții din stațiile de alimentare, care a avut un impact negativ de 260 milioane lei în rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale″, precizează OMV Petrom.
Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.