Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Grupul Agroland investeşte pentru a fi unul dintre cei mai mari jucători din piaţa ouălor de consum şi vrea să cumpere producători de carne

Grupul Agroland investeşte pentru a fi unul dintre cei mai mari jucători din piaţa ouălor de consum şi vrea să cumpere producători de carne

Posibilele achiziţii vizează producători de carne cu o capacitate de minim 300.000 de capete pe serie, iar Agroland urmăreşte companii aflate în dificultate sau chiar reorganizare.

Grupul Agroland, activ în retail, agricul­tu­ră şi alimentaţie, derulează investiţii pen­tru a-şi consolida poziţia din piaţa ouălor de con­sum şi pentru a-şi face loc în piaţa pro­ducă­to­rilor de carne de pasăre, a explicat Horia Cardoş, CEO şi fondator al Agroland Business System, în emisiunea ZF Investiţi în Româ­nia!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Prin una din diviziile noastre producem ouă de consum şi după ce vom finaliza o in­ves­tiţie în mărirea capacităţii, din calculele noas­tre, o să fim în primii 3-5 producători de ouă de consum din România. (…) Facem în acest an o investiţie de aproximativ 800.000 de euro în mărirea capacităţii, de la 150.000 de găini ouătoare la 200.000 de găini ouă­toa­re, susţinută din fonduri proprii. Credem foar­te mult în viitorul acestui sector şi mă refer la producţia internă de alimente“.

Agroland Business System este un grup a cărui activitate a început în 1997, care operează o reţea de circa 250 de magazine cu pro­duse pentru grădină, animale de com­pa­nie şi fermă, o platformă avicolă la Mihăi­leşti, judeţul Giurgiu – cu ferme de reproduc­ţie, incubaţie pui şi ferme de producţie ouă de consum –, precum şi un business de inputuri, o divizie de furaje, dar şi alte divizii.

Fondatorul grupului este de părere că cri­za actuală generată de războiul din Ucrai­na va aduce o perioadă dificilă în ceea ce priveşte preţurile din sectorul agroali­men­tar, însă consideră că asta ar putea însemna o opor­tu­nitate pentru companiile din piaţa locală.

„Aşa cum bine ştiţi, jumătate din con­sumul românilor din produsele cumpă­rate din reţelele de supermarketuri vine din im­port şi acum se vede cât de vulnerabilă este România din acest punct de vedere. Sunt con­vins că din cauza creşterii preţurilor ma­te­riilor prime preţurile alimentelor vor creşte în continuare. Presupunând că mâine s-ar sem­na un armistiţiu şi s-ar opri războiul, pre­­ţu­rile din zona alimentară nu s-ar opri. Şi ve­dem o mare oportunitate pentru compa­niile care reuşesc să producă eficient hrană“.

În acest context, Agroland se regăseşte în poziţia în care are un business reproducţie şi un flux pentru aşa-numiţii pui de o zi, dar şi un business de furaje, pentru care reuşeşte să cumpere cereale la preţuri avantajoase. „Veriga“ lipsă din acest ecosistem o reprezintă producţia de carne de pasăre.

„De aceea investim în continuare atât în zona de producţie de hrană cât şi în industriile care lucrează pentru producătorii din zootehnie, şi aici mă refer atât la fabrica de furaje, cât şi la producţia de material genetic, pui de o zi, care ajung astăzi în principal în magazinele noastre şi de acolo ajung în gospodării sau ferme mici pentru consum sau afaceri foarte mici, dar planul nostru este ca acei pui de o zi să ajungă la creştere în fermele noastre, folosind furajele noastre în aşa fel încât să integrăm şi să fim unul dintre cei mai importanţi producători din zona de avicultură din România“.

Horia Cardoş a explicat că această ambiţie se va concretiza prin achiziţii, însă nu a menţionat un buget fix la acest moment.

„Dacă ar fi să cumpărăm cu preţul pieţei vă spun clar că nu suntem interesaţi. Ne uităm la companii care au ajuns în situaţii dificile, poate chiar reorganizare şi acolo depinde şi de noi şi de cum vom putea negocia să obţinem preţul potrivit. Sigur, nu ne uităm la ferme foarte mici, ci la ferme cu o capacitate de minim 300.000 de capete pe serie. (…) Va fi dificil să intrăm în concurenţă cu marii jucători de pe piaţa din România, dar sunt convins că avem locul nostru şi cred că ştim ce avem de făcut să prosperăm şi să devenim unul dintre cei mai importanţi jucători din industria avicolă“.

Producătoriii de carne de pui au trecut printr-o perioadă dificilă în ultimii ani, prinşi între costuri de producţie şi operare din ce în ce mai mari şi presiunea de a păstra preţul de vânzare scăzut pentru a putea fi competitivi în faţa preţurilor scăzute cu care a venit pui din import, din ţări precum Polonia. Totuşi, Cardoş este de părere că „lucrurile se schimbă“.

„Credem că lucrurile se schimbă major în aceste săptămâni. De la costuri mari, atât cu energia, cât şi cu cerealele, furajele, şi preţuri mici în reţelele de retail care presau efectiv să obţină preţuri mai avantajoase, lucurile se schimbă. Clienţii reţelelor de magazine înţeleg mai uşor acum decât acum câteva luni majorarea de preţ, are sens mai mult, a crescut preţul energiei, cerealelor, e normal să plătească mai mult pentru 1 kg de carne de pasăre“.

În ceea ce priveşte costurile Agroland, invitatul a explicat că beneficiază de un contract avantajos pentru achiziţia de energie în condiţiile din piaţă, însă acest ccontract se va termina în luna august. În acest sens, compania vizează realizarea unui proiect de producere de energie din surse regenerabile pentru autoconsum care ar putea însuma 1,3 MW, într-un plan care se ridică la 1 milion de euro.

Cardoş estimează că cifra de afaceri la nivel de grup ar putea creşte cu 17% în 2022, până la 250 de milioane de lei, dar crede că se poate ajunge la o creştere mult mai ridicată.

Atât Agroland Business System cât şi divizia Agroland Agribusiness sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti. În cazul grupului, acţionariatul este format în proporţie de 69,7% de Horia Cardoş, în timp ce aproximativ 24,6% din acţiuni sunt controlate de persoane fizice, iar 5,6% din acţiuni de persoane juridice.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.