Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Holdingul ROCA Industry (ROC1) şi-a majorat profitul EBITDA cu 75% şi profit net cumulat de 4,5 mil. RON

Holdingul ROCA Industry (ROC1) şi-a majorat profitul EBITDA cu 75% şi profit net cumulat de 4,5 mil. RON

Holdingul ROC1 (ROCA INDUSTRY HOLDINGROCK1 S.A.), primul holding industrial din România, specializat în producţia de materiale de construcţii, listat pe piaţa principală BVB sub simbolul ROC1, a înregistrat în primul semestru din 2024 o cifră de afaceri la nivel cumulat de 314,5 milioane RON, conform raportului financiar aferent primelor şase luni ale anului, conform unui comunicat remis redacţiei.

Astfel, veniturile companiilor din cadrul holdingului au crescut cu 9,5% comparativ cu S1 2023, în pofida unui context de piaţă dificil pentru piaţa materialelor de construcţii. Holdingul, deţinut majoritar de compania de private equity ROCA Investments, reprezintă un pilon strategic al acesteia, conceput pentru a crea valoare în economie prin consolidarea şi modernizarea capacităţilor de producţie locale, având ca obiectiv creşterea competitivităţii industriei naţionale.

În raport cu rezultatele obţinute în S1 2023, ROCA Industry a înregistrat evoluţii pozitive şi la nivelul profitului operaţional, EBITDA cumulată la nivelul întregului holding atingând valoarea de 36,3 mil. RON (marjă EBITDA de 11,5% din cifra de afaceri), reprezentând o creştere de 75,2% vs S1 2023. Totodată, în prima jumătate a lui 2024, holdingul a înregistrat un profit net cumulat ce însumează 4,5 milioane RON.

Rezultatele evidenţiază o strategie adaptată la dinamica pieţei şi axată pe factori de creştere care generează rezultate stabile, indiferent de ciclurile şi provocările din sectorul construcţiilor. În acest sens, echipa de management ROCA Industry aplică, încă din 2022, o strategie multi-dimensională, bazată pe optimizarea operaţională, dezvoltarea canalelor de distribuţie, diversificarea portofoliului şi extinderea canalelor de export.

Din punct de vedere al lichidităţii, vizibilitatea oferită de listarea ROCA Industry pe piaţa bursieră reglementată în prima jumătate a anului şi semnarea contractului cu BRK în calitate de market maker, au generat o evoluţie pozitivă în volumele zilnice de acţiuni tranzacţionate. Astfel, în perioada 11 martie-31 iulie 2024 (eliminând tranzacţiile tip Deal), volumul tranzacţionat a fost de 1,17 mil. acţiuni, cu o medie zilnică de 12,1 mii acţiuni, comparativ cu valorile din aceeaşi perioadă a anului 2023 – 279,2 mii acţiuni, respectiv o medie zilnică de 3,4 mii acţiuni tranzacţionate. În semestrul 1 al anului 2024, holdingul a atins un record de volum zilnic tranzacţionat, ajungând la 580.000 de acţiuni, îndeplinindu-şi astfel promisiunea făcută acţionarilor în privinţa lichidităţii acţiunilor după transferul pe piaţa reglementată a BVB.

“Performanţele din primul semestru al anului confirmă eficienţa strategiei noastre, chiar şi într-un context de piaţă dificil şi continuu imprevizibil. Realizările, pe care le atribuim în primul rând echipei performante de management, demonstrează nu doar capacitatea rapidă de răspuns şi adaptare prin eficientizare operaţională la schimbările de piaţă, dar şi valoarea adăugată a modelului de holding ROCA Industry. În esenţă, un sistem integrat de companii, aflat sub un management profesionist cu focus pe strategii transformaţionale eficiente, este mai rezilient în faţa fluctuaţiilor economice şi generează, împreună, performanţă,” a declarat Ionuţ Bindea, CEO ROCA Industry.

Conform datelor prezentate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză în luna iunie 2024, în primul trimestru al anului 2024 activitatea industrială s-a contractat cu 2,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Un alt indicator predictiv cu impact direct în sectorul construcţiilor, este numărul de autorizaţii de construcţii emise, care, în primul semestru al anului 2024, a înregistrat o scădere cu 1,3% faţă de S1 2023, conform datelor furnizate de INSSE.

Din punct de vedere operaţional, modelul de business al ROCA Industry generează o evoluţie de tip J-Curve, care prevede o perioadă iniţială de integrare şi ajustare înainte de a începe o fază de creştere semnificativă. Această strategie implică, la început, o etapă de investiţii şi optimizare care poate afecta temporar performanţele, dar care pregăteşte terenul pentru o expansiune accelerată şi sustenabilă.

Evoluţii pozitive în toate companiile ROCA Industry

Conform rezultatelor financiare cumulate, în primele 6 luni ale acestui an, toate companiile holdingului ROCA Industry înregistrează evoluţii pozitive la nivel cifrei de afaceri.

  • BICO Industries (60% deţinere), cel mai important producător de plasă din fibră de sticlă din Europa de Est şi al treilea ca mărime din UE, a raportat o cifră de afaceri de 85,3 milioane RON, înregistrând o creştere de 8,8% faţă de S1 2023. În plus, EBITDA a ajuns la 11,6 milioane RON, o creştere de 398,2% în profitul operaţional. Această performanţă a fost posibilă datorită optimizării proceselor şi creşterii vânzărilor produselor cu cea mai mare marjă din portofoliu.
  • EVOLOR (100% deţinere), unul dintre principalii jucători în industria vopselelor şi lacurilor, a atins o cifră de afaceri de 53,7 milioane RON, înregistrând o creştere de 8,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2023. EBITDA a fost de 5,9 milioane RON în primul semestru al anului, în scădere ca urmare a investiţiilor semnificative realizate de companie pentru a susţine scalarea şi extinderea operaţiunilor.
  • Eco Euro Doors (deţinere 100%) şi Workshop Doors, (deţinere 70% din februarie 2024), companii în curs de fuziune, raportează pentru S1 2024 o cifră de afaceri de 54,7 milioane RON. EBITDA s-a ridicat la 12,7 milioane RON, marcând astfel o creştere de 75,6% comparativ cu S1 2023.
  • DIAL (100% deţinere), companie specializată în producţia de produse din fir metalic, a înregistrat o creştere semnificativă a cifrei de afaceri, de 44,3%, atingând 41,3 milioane RON. În plus, EBITDA a avut o creştere de 90,4% faţă de primul semestru al anului trecut, ajungând la 5,1 milioane RON. Această evoluţie este rezultatul implementării unei strategii comerciale eficiente, care a inclus lansarea de produse noi, valorificarea şi extinderea canalelor de vânzări, cu un accent deosebit pe dezvoltarea exporturilor.
  • ELECROPLAST (deţinere 99,99% din iulie 2023), unul dintre cei mai importanţi producători de cabluri electrice, ajunge o cifră de afaceri de 79,6 milioane RON, indicând o creştere de 2,8%. EBITDA a atins valoarea de 4,7 milioane RON, rezultate ce arată o creştere cu 56,1% faţă de rezultatele din 2023.

Holdingul ROCA Industry deţine, direct şi indirect, un număr de 9 jucători cu prezenţă semnificativă pe piaţa construcţiilor: BICO Industries (primul şi cel mai mare producător naţional de plasă din fibră de sticlă şi singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producţie de vopsele şi lacuri), ECO EURO DOORS (cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale), WORKSHOP DOORS (al doilea cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidentiale), DIAL (producător de produse din fir metalic), ELECTROPLAST (unul dintre cei mai importanţi producători de cabluri electrice), precum şi producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas şi Iranga, prin intermediul BICO Industries.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.