Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Investește online în cea mai strategică marfă din lume: Petrolul

Investește online în cea mai strategică marfă din lume: Petrolul

Petrolul brut este recunoscut drept materia primă numărul 1 în lume, având în vedere numărul impresionant de întrebuințări. Este folosit pentru a produce combustibili lichizi, utilizați în diferite mijloace de transport, dar și pentru producția de materialele sintetice, asfalt și multe altele. În prezent, petrolul furnizează o treime din aprovizionarea globală cu energie, aceasta fiind și cea mai importanta utilizare a sa, făcându-l cea mai tranzacționată marfă din lume.

Românii au la dispoziție mai multe modalități de a investi în petrol. Alternativele variază de la contractele futures și opțiunile pe țiței, până la instrumentele derivate tranzacționate la bursă, acțiunile companiilor de energie și fondurile mutuale sectoriale. Fiecare dintre aceste opțiuni are riscuri specifice și toate implică expunerea la una dintre cele mai volatile mărfuri din lume. Acțiunile petroliere sunt acțiuni ale companiilor implicate în extracția și producția de petrol. Este necesară o analiză în detaliu a unei astfel de companii înainte de a-i cumpăra acțiunile.

Fondurile sectoriale sunt, în esență, coșuri de acțiuni cumpărate simultan. Fondurile petroliere, cum ar fi fondurile tranzacționate la bursă (ETF-urile) și fondurile indexate, pot reprezenta metode rapide și facile de diversificare a unui portofoliul de investiții.

Contractele futures sunt mai complexe decât investițiile în acțiuni sau în fonduri petroliere și trebuie abordate cu prudență. Ele sunt o modalitate prin care producătorul poate bloca în avans prețul la care vinde – iar cumpărătorul poate bloca în avans prețul la care cumpără. Contractele futures pe petrol sunt contracte prin care două părți convin să schimbe o anumită cantitate de petrol, la un anumit preț, la o dată prestabilită.

În coșul de opțiuni al unui investitor mai există și contractele pentru diferență (CFD) pe petrol, care au ca activ de bază contractele futures pe această materie primă. XTB oferă CFD-uri cu activ suport pe petrolul Brent (OIL) și WTI (OIL.WTI). Astfel, de exemplu, prețul OIL.WTI CFD se bazează pe prețul actual al unui contract futures pe petrolul WTI, listat pe piața organizată. Costurile de tranzacționare a CFD-urilor includ un cost de finanțare (adică dobânda percepută de furnizorul sau brokerul care a ”împrumutat” traderului bani, prin mecanismul de levier, pentru a cumpăra activul) și un spread, adică diferența dintre prețul de cumpărare și prețul de vânzare în momentul tranzacționării.

CFD-urile sunt o alternativă populară la investițiile tradiționale. Însă este important de reținut că aduc și o serie de provocări: volatilitatea crescută a prețurilor, costul sub forma spread-ului la intrări și ieșiri din tranzacții, dar și efectul de levier caracteristic CFD-urilor. Acesta poate multiplica atât potențialul de câștig, cât și pe cel de pierdere.

Instrumentele CFD sunt disponibile pe platforma XTB și pot fi accesate prin crearea unui cont gratuit, iar investiția se poate realiza fără o sumă minimă. CFD-urile sunt instrumente complexe, motiv pentru care este recomandată o perioadă de ”antrenament” pe un cont de training. Perioada de învățare poate fi completată prin parcurgerea programelor educaționale disponibile pe site sau în platforma XTB.

Incertitudini privind oferta, dar și cererea de petrol

XTB este o companie de investiții listată la rândul ei la bursă și clasată printre cele mai mari din lume, care oferă investitorilor de retail acces rapid la o gamă largă de produse de investiții (Acțiuni, ETFs, Planuri de investiții, CFDs). Cu aproape 20 ani de experiență, misiunea companiei este de a ușura procesul investițional și a ajuta investitorii să își perfecționeze strategiile.

Petrolul este o resursă limitată, ceea ce înseamnă că într-o zi rezervele se vor termina. Pe măsură ce acestea se reduc, dar economiile se bazează la fel de mult pe petrol, cererea poate crește. Însă și această cerere se poate schimba în viitor. Numeroasele soluții de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și solară, cantitatea de petrol disponibilă în întreaga lume și conflictele din jurul producției de petrol influențează major oferta și cererea de petrol.

Rezervele de petrol sunt foarte sensibile la schimbările în oferta și cererea globală. În termeni simpli, dacă cererea este mare sau oferta scade, prețul petrolului va crește. Dacă se descoperă noi rezerve (crește oferta) sau dacă cererea scade, prețurile vor scădea. Evenimentele geopolitice precum pandemia, Brexit-ul, războiul prețurilor dintre Rusia și Arabia Saudită sau alte schimbări în activitatea macroeconomică globală, pot să determine creșterea sau scăderea prețului.

În ciuda tendinței globale de a se orienta către surse de energie regenerabilă, combustibilii fosili încă furnizează 85% din energia globală. Prin urmare, putem concluziona că cererea de investiții în petrol va mai persista o perioadă de timp.

Fluctuațiile mari de preț, atribuite parțial speculatorilor

O altă forță care impulsionează prețul petrolului vine din direcția investitorilor și speculatorilor care licitează pe contracte futures de petrol. Mulți investitori instituționali importanți implicați pe piețele petroliere, cum ar fi fondurile de pensii și alte tipuri de fonduri, dețin investiții în mărfuri ca parte a unei strategii de alocare a activelor pe termen lung.

Pe de altă parte, speculatorii de pe Wall Street tranzacționează contracte futures pe petrol pe perioade foarte scurte de timp pentru a obține profituri rapide. Unii observatori le atribuie fluctuațiile mari pe termen scurt ale prețurilor petrolului, în timp ce alții consideră că influența lor este minimă.

Petrolul va continua să fie o resursă strategică de energie. Pentru investitori este extrem de important să urmărească rapoartele și publicările care ar putea crește volatilitatea prețurilor. CFD-urile pe petrol sunt unelte care contribuie la expansiunea orizonturilor și oportunităților de investiții, mai ales că bursele vor rămâne conectate la piața petrolului pentru o lungă perioadă de timp.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.