Premier Energy se listează la BVB. Compania a cumpărat recent CEZ Vânzare de la australienii de la Macquarie
1 februarie 2024 2024-02-01 4:52Premier Energy se listează la BVB. Compania a cumpărat recent CEZ Vânzare de la australienii de la Macquarie
Premier Energy se listează la BVB. Compania a cumpărat recent CEZ Vânzare de la australienii de la Macquarie
♦ Tranzacţia a venit după alte şase fuziuni şi achiziţii din 2022 în valoare de 55 mil. euro.
Premier Energy, unul dintre cei mai importanţi furnizori şi distribuitori de gaze naturale din România, ar fi selectat Citi Group şi Wood & Company Financial Services pentru a lucra la ceea ce ar putea fi prima mare listare de la Bursa de Valori Bucureşti după cea a Hidroelectrica din 2023.
Compania deţinută de holdingul din energie Premier Energy PLC ţinteşte o listare pe piaţa principală a bursei, cel mai probabil printr-o ofertă publică iniţială (IPO). Înfiinţată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor şi furnizor pe piaţa gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil, după Engie şi E.ON.
Premier Energy a achiziţionat recent compania CEZ Vânzare de la Macquarie Asset Management, obiectivul fiind integrarea pe verticală, câştigând tranzacţia în faţa ENGIE. Cu 1,4 milioane de clienţi şi 240 de angajaţi în 2022, CEZ Vânzare se va concentra în continuare pe furnizarea de gaze naturale şi energie electrică clienţilor. Australienii de la Macquarie cumpăraseră CEZ Vânzare la pachet cu celelalte businessuri CEZ în România.
La începutul acestui an a fost anunţată achiziţia parcului eolian Enex Renewable din Tulcea, pentru 13 mil. euro. Aceasta a fost a şaptea tranzacţie a Premier Energy după cele şase achiziţii şi fuziuni de aproape 55 mil. euro din 2022 – Ecoenergia, Alive Capital, Energia Mileniului III, BERG Sistem Gaz, HarGaz şi o centrală în cogenerare pe gaze naturale.
Compania are acum o capacitate de producţie de energie din surse regenerabile de circa 50MW şi un portofoliu de 700 MW aflaţi în administrare.
În 2023, grupul va dezvolta un greenfield eolian la Războieni. Este vorba de un parc de 99 MW capacitate instalată operaţională, cu 16 turbine. O investiţie de peste 100 de milioane de euro. Capitalul este asigurat de către acţionari din profitul reinvestit, iar diferenţa va fi acoperită prin credit bancar.
În noiembrie anul trecut, Premier Energy şi-a securizat un credit de 30 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional în Romania, cu investiţii de peste 10,2 miliarde de euro în 502 de proiecte din toată ţara.
Pe plan local, Premier Energy gestionează o reţea de 2.500 de kilometri de conducte de gaze, în ultimii ani având un ritm de creştere de circa 200 de kilometri pe an. Premier Energy a terminat 2022 cu un business de 2,9 mld. lei şi un profit net de 643 mil. lei, fiind una dintre companiile din segmentul energetic cu cea mai agresivă creştere.
Premier Energy PLC este înregistrat în Cipru şi controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri prin intermediul fondului de investiţii Emma Capital. Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piaţă de circa 70%.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.02.2024
Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.