Toate categoriile Acțiuni BVB Acțiuni internaționale Analiză tehnică Cryptocurrency ETF-uri & Fonduri de investiții Imobiliare Interviuri Jurnal de investiții Mărfuri & Metale prețioase Mindset Obligațiuni & Titluri de stat

Raportari foarte bune de la META PLATFORMS INC (Facebook) – De la anul eficientei la anul inteligentei artificiale

Raportari foarte bune de la META PLATFORMS INC (Facebook) – De la anul eficientei la anul inteligentei artificiale

Dupa un 2023 exceptional, Meta Platforms pare determinata sa-si continue cresterea si in 2024, adoptand un nou motto: “inteligenta artificiala”. Lasand in urma pierderile cauzate de experimentul metavers, compania face public achizitia a 350,000 de cipuri H100 de la Nvidia menite sa o ajute sa-si construiasca propria inteligenta artificiala generativa.

Descriere companie

Meta Platforms, unul dintre cei 7 Magnifici ai anului 2023, este cea mai mare retea de social media din lume, avand 3.96 mld. utilizatori activi lunar (MAU). Compania integreaza sub cupola sa unele dintre cele mai populare servicii de social media la nivel global: Facebook, Instagram, Messenger si WhatsApp.

Veniturile din publicitate reprezinta mai mult de 90% din veniturile totale ale companiei. Peste 45% dintre acestea provin din SUA si Canada si peste 20% din Europa. Un focus important pentru compania l-a reprezentat realitatea augumentata si virtuala, avand o cota de piata de peste 50% din livrarile de casti, fiind lider la nivel global. Cu toate acestea, segmentul a continuat sa-si adanceasca pierderile, ultimele declaratii ale companiei parand sa indice o reorientare a businessului catre produse mai profitabile, cum sunt cele alimentate de inteligenta artificiala.

Meta Platforms este detinuta majoritar de catre investitorii institutionali, care controleaza peste 78% din totalul actiunilor. Cei mai mari 3 investitori, Vanguard Group, Blackrock si FMR, detin impreuna peste 21% din total.

In ultimele 12 luni, conform WSJ, persoanele cu functii de conducere din cadrul companiei au tranzactionat peste 3.2 mil. actiuni Meta Platforms, 53% dintre acestea fiind achizitionate restul fiind vandute. Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei, a vandut, in ultimele 2 luni, actiuni Meta Platforms in valoare totala de aproape jumatate de miliard de dolari, dupa o pauza de doi ani in care pretul actiunilor companiei a atins cel mai scazut nivel din ultimii sapte ani. CEO-ul detine aproximativ 13% din totalul actiunilor, situandu-se pe locul al saptelea in topul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere neta de aproximativ 125 mld. USD.

Piata de publicitate digitala

Meta Platforms este unul dintre liderii publicitatii digitale la nivel global. Insider Intelligence estimeaza ca, in 2023, compania a capturat 20.8% din toate vanzarile de publicitate digitala din SUA si preconizeaza ca va avea o cota de piata similara si in 2024. Doar Google detine o cota de piata estimata mai mare pentru ambii ani. Schimbarile de confidentialitate de la Apple, combinate cu o incertitudine economica generala, au afectat considerabil acest segment al Meta Platforms, care este si principala sursa de venit pentru companie.

Expertii din piata se asteapta la o usoara incetinire a publicitatii in 2024. Cheltuielile totale pentru publicitate sunt estimate sa creasca cu 5.3%, ajungand la 936 mld. USD in 2024, marcand o usoara scadere fata de cresterea de 5.8% din 2023.

Catalizatori Meta Platforms in 2024

Analistii de la Mizuho Securities si-au reiterat recent pretul tinta pentru actiunile companiei, la 470 USD, de la 400 USD anterior, mentinand recomandarea de BUY, cu un potential upside de aproape 27% fata de data publicarii raportului. Acestia sustin ca exista 3 catalizatori care ar putea sustine cresterea pretului actiunilor Meta Platforms in urmatoarele luni.

  • Monetizarea Reels stimulata de cererea in crestere a companiilor de publicitate chineze. O analiza a Citi arata ca Reels au generat o crestere de 40% a timpului petrecut pe Instagram de la lansare, iar redarile zilnice au depasit 200 mld. Citi estimeaza ca veniturile din Reels au atins 18 mld. USD in 2023, reprezentand aproximativ 12% din veniturile totale ale companiei.
  • Prognoza privind cheltuielile operationale este asteptata sa scada pe parcursul anului fiscal, asa cum s-a intamplat in trecut.
  • Serviciul de mesagerie WhatsApp ar putea creste cu o treime veniturile companiei prin utilizarea inteligentei artificiale pentru automatizarea serviciului pentru clienti.

Totodata, potrivit afirmatiilor lui Zuckerberg de la finalul anului 2023, Meta Platforms s-ar putea transforma intr-o companie axata pe inteligenta artificiala“Inteligenta artificiala va fi principalul nostru domeniu de investitii in 2024”, spunea el in octombrie. Compania a facut public recent ca a cheltuit miliarde de dolari pe cipurile Nvidia concepute pentru centrele de date, esentiale pentru dezvoltarea inteligentei artificiale. Compania a contractat 350,000 de cipuri H100, iar obiectivul este sa ajunga la 600,000 pana la sfarsitul anului 2024. Costurile cu unitatile de procesare grafica s-ar putea ridica la peste 9 mld. USD.

In 2023, Nvidia a livrat 150,000 de cipuri H100 catre Meta Platforms, de trei ori mai mult decat catre companii precum Alphabet, Amazon si Oracle, fapt care ii confera platformei de social media un avantaj competitiv. Doar Microsoft a primit o cantitate similara cu cea a lui Meta.

Evolutia pretului actiunii Meta Platforms – de 4x mai valoroasa ca in 2022

Meta Platforms a avut un an excelent in 2023, dupa un 2022 de cosmar, incheind pe locul 2 in topul celor mai performante actiuni din indicele S&P 500, dupa Nvidia, cu o crestere de 193.4% si o capitalizare de piata de 907.4 mld. USD. “Anul eficientei”, asa cum a fost numit de Mark Zuckerberg, s-a tradus prin numeroase disponibilizari (peste 20,000) si spre o reorientare a companiei catre inteligenta artificiala generativa, lasand in umbra metaversul. Astfel, Meta Platforms a devenit unul dintre cei 7 Magnifici care au codus cea mai mare parte a castigurilor indicelui S&P 500 in 2023. Acesta din urma a incheiat anul cu o crestere de 24%, Meta Platforms detinand un procent de 2.08% din cosul indicelui.

Compania si-a continuat cresterea si in 2024, inregistrand un avans de 11.92%, si reusind, cu doua sesiuni de tranzactionare in urma, sa incheie ziua cu o capitalizare de piata de peste 1 trilion USD pentru prima data din 21 septembrie 2021. Platforma de social media a experimentat o scadere semnificativa a valorii actiunilor sale in 2022, de –64.22%, timp in care capitalizarea de piata ajunsese la 236 mld. USD.

Oportunitati si riscuri ale investitiei in Meta Platforms

Oportunitati

  • BUY: Opinia generala a Wall Street este ca Meta Platforms isi va continua cresterea in acest an. Conform FactSet, 81% dintre cei 63 de analisti care acopera actiunile companiei i-au atribuit un rating de BUY. Pretul mediu tinta al analistilor pentru urmatoarele 12 luni este de 392.53 USD. Pretul maxim prognozat de analisti se situeaza la 477 USD, ceea ce ar putea genera o crestere de peste 21%.
  • Estimari: Analistii estimeaza ca Meta Platforms va inregistra o crestere de 21% pentru veniturile din al patrulea trimestru, ajungad la 38.9 mld. USD. Cresterea yoy a profitului net pe actiune din T4 este estimata la 175%, pana la 4.84 USD/actiune. Pentru intregul an, analistii se asteapta la un profit net pe actiune de 14.36 USD (+67%), in comparatie cu o scadere de 37% in 2022.

Riscuri

  • Leadership: Sheryl Sandberg, fosta CFO si una dintre cele mai proeminente femei din industria tech, a declarat ca urmeaza sa paraseasca Consiliul de Administratie, continuand sa fie alaturi de aceasta doar in calitate de consilier informal. Doamna Sandberg, in varsta de 54 de ani, s-a alaturat companiei cand aceasta era inca un start-up, activand ca CFO timp de peste 14 ani si ca membru in Consiliul de Administratie timp de 12 ani.
  • O actiune scumpa: Meta Platforms are in prezent un P/E de 34, depasind de 2.5 ori mediana sectorului din care face parte. Totodata, potrivit Alpha Spread, valoarea instrinseca a companiei in scenariul de baza este de 293.2 USD, fapt care sugereaza o supraevaluare de 25% fata de pretul curent.
  • Urmeaza un an cu ajustari? Analistii estimeaza ca ar fi putin probabil ca cei 7 Magnifici sa repete randamentele din 2024, cu atat mai mult cu cat un eveniment similar nu s-a mai intamplat din 1999, sugerand faptul ca ar putea urma o ajustare. Mai mult, doar o singura data in acest interval de timp, cele 7 actiuni au ramas cele mai mari din indice timp de doi ani consecutivi. Un al doilea “an al eficientei”, care sa conduca la o performanta similara a pretului, va fi mai dificil de realizat, analistii estimand o revenire a cresterii costurilor.
  • Volatilitate: Conform preturilor optiunilor call si put, piata se asteapta la o miscare post-raportare de peste 28 USD, reprezentand 7% din pretul actual. O astfel de volatilitate poate determina investitorii sa reduca din expunere inainte de un astfel de eveniment. Meta Platforms va dezvalui cele mai recente rezultate financiare dupa inchiderea sedintei de tranzactionare de pe 1 februarie.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Share:

NOUTĂȚI

BROKERI RECOMANDAȚI

Acest Buletin informativ are doar scop informativ și nu constituie, în mod explicit sau implicit, nicio furnizare de servicii sau produse de către MaiorArmy.ro. Investitorii ar trebui să stabilească singuri dacă un anumit serviciu sau produs este potrivit pentru nevoile lor de investiții sau ar trebui să solicite astfel de sfaturi profesionale pentru situația lor particulară. Tot conținutul este original și a fost cercetat și produs de MaiorArmy.ro , cu excepția cazului în care se prevede altfel. Nicio parte a conținutului nu poate fi reprodusă sub nicio formă sau menționată în nicio altă publicație, fără permisiunea expresă scrisă a MaiorArmy.ro. Toate declarațiile făcute cu privire la companii, titluri de valoare sau alte informații financiare conținute în conținutul sau articolele referitoare la MaiorArmy.ro sunt strict credințe și puncte de vedere deținute de MaiorArmy.ro și nu sunt aprobări ale vreunei companii sau titluri de valoare sau recomandări pentru cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare. Vizitând și / sau utilizând în orice alt mod site-ul web MaiorArmy.ro, indicați că înțelegeți și acceptați condițiile de utilizare prevăzute pe site și sunteți de acord să fiți obligați de aceștia. Dacă nu sunteți de acord cu condițiile de utilizare a site-ului web, vă rugăm să nu accesați site-ul sau niciun fel de pagini ale acestuia. Orice descriere, referințe sau linkuri către alte produse, publicații sau servicii nu constituie o aprobare, autorizare, sponsorizare sau afiliere cu MaiorArmy.ro cu privire la orice site conectat sau sponsorul acestuia, cu excepția cazului în care este specificat în mod expres de MaiorArmy.ro. Orice astfel de informații, produse sau site-uri nu au fost neapărat revizuite de MaiorArmy.ro și sunt furnizate sau întreținute de terți asupra cărora MaiorArmy.ro nu exercită niciun control. MaiorArmy.ro își declină în mod expres orice responsabilitate pentru conținut, acuratețea informațiilor și / sau calitatea produselor sau serviciilor furnizate de către aceste site-uri terțe sau promovate de acestea.